Table of Contents
Dette skal du vide om barnets første tænder
Er du lige blevet mor for første gang, så er der helt sikkert en masse nye ting, du skal forholde dig til. Hvornår er man sikker på, at barnet er glad? Hvad med bleskiftning? Hvordan fungerer det lige? Og et andet men lige så centralt spørgsmål er: hvornår baby får sine første tænder.
Herunder kan du blive meget klogere på babyer, og hvornår baby får sine første tænder.
Når tænderne er på vej
Vi kender alle sammen til, hvad der sker, når barnet får sine første tænder. Oftest er barnet pylret og har meget let til gråd. Og det giver da også meget god mening, hvorfor barnet begynder at græde. For når tænderne er i gang med at vokse, så er de faktisk ved at bryde igennem gummerne. Det kaldes for tandfrembrud, og det kan godt give smerter og irritation for barnet, som slet ikke er vant til den slags konstante smerte og irritation.
Derudover kan gummerne også begynde at klø, når de første mælketænder er på vej. Derfor vil barnet ofte begynde at bide i ting, ligesom det også vil begynde at savle mere end normalt. Du kan derfor med fordel købe en bidering, som barnet kan bide i.
Det er dog vigtigt, at du ikke putter bideringen i fryseren, fordi du tænker, det vil kunne lindre dit barns smerter. Hvilket det også kan, men det kan nu også give frostskader på barnets gummer. I stedet kan du børste barnets gummer, som også har en lindrende virkning.
Hvornår får barnet så sine første tænder?
Ligesom med alt andet i barnets opvækst, så er det forskelligt fra barn til barn, hvornår de første mælketænder begynder at vokse frem. Det er ikke unormalt, at barnet får sine første mælketænder allerede efter nogle få måneder, hvorimod andre babyer først får dem i en noget senere alder. Tommelfingerreglen plejer dog at sige, når barnet har rundet et halvt år, så vil tænderne også begynde at titte frem.
De første tænder barnet får er ikke permanente tænder – det er mælketænder, som er mindre og finere i det end almindelige voksentænder. Og der er faktisk en helt særlig grund til, at barnets første tænder ikke er permanente.
Det skyldes nemlig at kæben endnu ikke er fuldt udvokset, og derfor vil mælketænderne også med tiden falde ud af sig selv. De første mælketænder som barnet får bruges faktisk slet ikke til at tygge maden, men i stedet til at bide i alverdens forskellige ting. For ligesom voksne ikke tygger med fortænderne, så gør babyer det heller ikke. Derfor begynder de første at tygge maden, når kindtænderne vokser ud. Dette sker først omkring ved 2-års alderen.
Husk at passe godt på tænderne
Når mælketænderne er faldet ud, så har vi kun et sæt tænder tilbage. Derfor er det vigtigt, at ud lærer dit barn en god og sund mundhygiejne. Ligesom du også lærer dit barn, at sukker og sodavand kan være skadeligt i større mængder. Med en god mundhygiejne og ikke mindst en god forståelse for, hvordan sukker og sodavand kan skade tænderne, sikrer du dig at barnet har nogle sunder bisser livet ud.