Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have. Fastelavn står for døren, og store og små børn glæder sig til at slå katten af tønden. Men er fastelavn noget for de små poder? Ja, sagtens, hvis du tilpasser fejringen til de mindste størrelser.

fastelavn for store og småFastelavn- en ældgammel tradition

Selv om fastelavn oprindelig var en højtid for voksne, er det nu til dags hovedsagelig børn og unge som fejrer fastelavn ved at klæde sig og, og slå katten af tønden. Fastelavn kommer helt tilbage fra før reformationen, og var tidligere en fest man holdt inden man fastet.  I dag handler det mest om at børnene kan klæde sig ud, sammen med vennerne, og banke på naboernes døre, for at synge fastelavnssang, og fylde taskerne op med slik.

Fastelavn er en tradition hvor hele familien kan være med, men hvornår er børnene gamle nok til at fejre fastelavn?

Fastelavn i vuggestuen

De fleste skoler, børnehaver og vuggestuer holder i dag et fastelavnsarrangement, hvor de klæder sig ud og banker løs på sliktønden. Selv om de mindste størrelser, ikke helt forstår hvad der foregår, så synes de fleste alligevel at det er sjovt med en anderledes dag i vuggestuen.

De små helt ned til 1 år, kan altså få en festlig dag, fuld af nye indtryk. For at de mindste skal få mest mulig ud af fastelavn, er det en god ide at tænke over nogen ting. Børn kan nemlig synes det er overvældende, og nogle gange lidt skummelt, med kostumer. Du skal derfor overveje, hvor meget I skal gøre ud af kostumet. Hvis dit barn ikke vil klædes ud, så skal du respektere dette. Det kan være en ide at tage kostumet med i institution, så har barnet mulighed for at se de andre børn, og måske få lyst til at klæde sig ud alligevel. En løsning kan også være at tage en sjov hat, et par briller eller en løsnæse med. Så er barnet klædt ud, men har samtidig sit eget tøj på.

Det er også vigtigt, både for børn i vuggestue og børnehave, at have skiftetøj med, så barnet har mulighed for at komme ud af den rolle, de har klædt sig på til.

Alle kan være med at slå katten af tønden

Når man fejrer fastelavn, er et vigtigt indslag at slå katten af tønden. Det at slå katten af tønden er sjov for både store og små, og heldigvis findes der fastelavnstønder i forskellige størrelser. Du kan derfor købe en fastelavnstønde til de små børn, og en til de store børn.